Eurasierbladet består av en kombination av texter och bilder av olika slag. Varje nummer får bestå av max 48 sidor, och vi försöker få med så mycket som möjligt av det material som kommit in. Det finns dock begränsningar och förbehåll att ta i beaktande.
Redaktionen bestämmer var i tidningen det material som du har sänt in placeras och hur layouten ser ut. Den komponeras utifrån fördefinierade mallar. Vår målsättning är att texter och bilder ska ha så hög kvalitet som det går i tidningen. Redaktionen förbehåller sig därför rätten att utesluta bilder som vi bedömer inte kommer att kunna publiceras/tryckas med godkänd kvalitet.
Målsättningen är att alla ska kunna bidra med material till tidningen. Även om jag, i egenskap av redaktör och grafisk designer, nämner licensierade programvaror och avancerade filformat här nedan, så är det alternativ. Jag kräver eller förväntar mig absolut inte att du som medlem ska köpa och installera program med dyra licenser. Det finns ett antal gratisprogram tillgängliga på Internet som mycket väl räcker och fungerar för dig.
Fortsätt att skicka in materialet som du gjort hittills. Får vi filer som inte fungerar, eller om det underlättar att få materialet på annat sätt, så kontaktar vi dig som avsändare. Då löser vi det på bästa sätt.
Checklista
Här följer en checklista att utgå ifrån när du ska skicka in ditt material.
Utförligare information om programvaror, text- och bildformat, hur du kan skicka in filerna och mycket mer finns i nedanstående dokument:
Texter
- Korta texter kan skrivas direkt i ett mejl.
- Längre texter, tabeller och listor skrivs i Word, Excel eller OpenOffice som bifogas till mejlet.
I andra ordbehandlingsprogram går det ofta att använda funktioner som ”spara som” eller ”exportera” till något av formaten.
- Undvik att skicka text som en PDF-fil eftersom den typen av fil har en del begränsningar.
- Bilder som infogas i texten måste skickas separat.
Skarpast text får man när den läggs in direkt i tidningens layout. När texterna skickas som rena textfiler kan vi enkelt kopiera dem från filen, klistra in i tidningen och göra nödvändiga korrigeringar vid behov samt använda fördefinierade (text)formatmallar.
Digitala bilder
- Lämpliga filformat är TIF (utan bildkomprimering), EPS, HEIF/HEIC (ett standardformat i Apple-enheter) eller PSD (PhotoShops eget format).
Ett annat bra alternativ är Camera RAW format. Varje kameratillverkare har sitt eget format och det är omöjligt att lista dem i alla dess versioner. Några exempel på filformat är RAW, NEF, CR3.
- Okomprimerade JPG-filer från kameran/telefonen.
- Originalfiler skickas i ursprungsstorlek, dvs inte bearbetade eller modifierade i ett bildbehandlingsprogram. All modifiering och färgjustering görs av redaktionen.
- Lägg inte in några texter i bilden, varken titlar eller fotografens namn. Det försvårar beskärningen av bilden och kan medföra extra retuscheringsarbete. Dessutom är det risk att texten förlorar skärpa om/när bilden storleksförändras.
- Digitala bilder som laddas ner från Facebook eller hemsida är för små och har för låg kvalitet. De duger bara i frimärkesstorlek och vi kan inte förbättra dem.
- Ange vem som är fotograf. Andras bilder får inte användas utan att du frågat och fått ett medgivande från fotografen. Vi utgår ifrån att det finns ett godkännande för publicering eftersom vi inte har någon möjlighet att kontrollera det i efterhand.
Det krävs en hög bildkvalitet för att få en skarp och tydlig bild i tryck. Om man exempelvis försöker att förstora en bild som är 5 x 10 cm (bredden x höjden) till en helsidesbild på 21 x 29,7 cm blir den suddig och pixlad. Den upplevs som rutig, se ovan. Det går inte att förbättra en bild som är oskarp och förvänta sig ett acceptabelt resultat. Därför ber vi dig att redan från början skicka originalbilderna som sparats i kameran/telefonen.
Skicka in material
- Text- och bildfiler bifogas till mejlet. Infoga dem inte.
- Fråga om bildstorleken ska minskas eller om du vill behålla originalstorlek, välj originalstorlek.
- Om många bilder ska skickas samtidigt, rekommenderar jag att de skickas i en komprimerad mapp (Zip) eller delas upp och skickas i flera mejl så att de inte fastnar i någon mejlserver eller filter.
- Ett alternativ är att skicka filer via gratistjänster på Internet.